Kære Kunde

Vi har pr. 01-03-2023 måttet tage en hård og kynisk beslutning om at stoppe med at tilbyde vores flotte vinduer, specialløsninger og meget andet som følge af at vi drukner i vores egen succes. Vi vil fremover koncentrere os om bænke, lamper og glasriste, mens alt andet vil blive stoppet. Vi har dog samarbejder med vores tidligere samarbejdspartnere om at de kan videreføre kulturarven. Hvorfor vi kan henvise jer til rette partnere.

Traditionelt har mange kirker, kirkegårde, slotte og herregårde brugt støbejerns låger til at lave flotte indgangspartier eller til afgrænsning af grunden. Hertil blev der i gamle dage ofte anvendt støbejern, da man kunne fremstille et særdeles holdbart materiale med ornamenter der kunne fortælle en historie om stedet.

Se alle vore produkter: Lamper, vinduer, bænke, hegn og gitre, skilte, arkitekter & kunst, renovering.

Kontakt

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Velamps produkter

Velamp har en række forskellige design hvad enten det gælder pullerter hegn og låger. Ovenstående viser et udpluk, men se også vore brochurer ovre i højre side. Derudover kan vore konsulenter også hjælpe med at finde præcis den løsning som kunne markere og præsentere din drøm. Vi støber gerne nye hegn og låger men vi renoverer også ganske ofte gamle og måske endda defekte støbejerns hegn. Vore dygtige håndværkere kan oftest reparere de defekte dele og bringe tilbage til original tilstand.

Vores kendetegn er sluttelig vores overfladebehandling som består af metallisering, 2-komponent primer samt en 2-komponent topcoat som også består af rustbeskyttende pigmenter. Dette giver vi ALLE produkter, også ved renovering. På den måde får produkterne fornyede 30 års overfladegaranti.

Støbejernets historie til Pullert, hegn og låger

En klassisk og elegant måde at afslutte en restaurering eller nybygning på er at bruge VeLamp’s pullerter, hegn og låger.

Støbejern er et egentlig et meget holdbart produkt. Dog var de tidligere tiders støbejern ikke altid lige oplagte til hegn og låger.

Som beskrevet under nogle af vore øvrige produkter var støbejernet i midten af 1800 tallet af mere tvivlsom karakter eftersom at støbejernet kun var simpel gråjern. Jernmalmen blev smeltet uden mulighed for kontrol af temperatur, legering og renhed. Derfor var det meget typisk at bevægelige dele såsom låger og porte havde svært ved at holde. Industrialiseringen og den stigende viden omkring legering fastholdt dog støbejernslågerne som et fornuftigt og smukt alternativ til trælåger. I støbejernet kunne man trods alt lave ornamenter og sirlige udformninger.

På mange kirkegårde, herregårde og slotte blev støbejernshegn ofte anvendt da som statussymboler. Hegnene og gitrene var udsmykket med et væld af ornamenter, byvåben og våbenskjolde, noget der har været ganske tidskrævende at udforme. Timelønnen dengang var dog af mindre betydning, så det hjalp til at udsmykningen ofte blev ret overdådig. Den bedste kvalitet låger kom dog først op gennem 1950’erne og 60’erne hvor sejjernet var blevet opfundet. Denne type jern har en meget højere trækstyrke og er derfor væsentlig mere anvendelig til låger og porte, som jo til tider belastes voldsomt hvis vinden eksempelvis griber fat i dem. I dag er der ikke mange originale pullerter, hegn og låger tilbage fra de gamle dage. Op gennem det 19. århundrede blev mange af disse simpelthen fjernet, dog findes der stadig mange hegn og gitre på kirkegårde, herregårde og slotte som har overlevet industrialiseringen.